Leseno vrtno pohištvo

Leseno vrtno pohištvo je tako kot vrtno pohištvo iz ratana ali palet zelo priljubljeno

Leseno vrtno pohištvo je zelo pogosta izbira mnogih kupcev, saj da dvorišču, terasi ali balkonu pridih domačnosti. Ko opremljamo zunanje prostore je namreč zelo pomembno, da so mize, stoli, klopi, ležalniki in zofe estetski, udobni, enostavni za vzdrževanje in kakovostni. Na voljo sicer niso le izdelki iz lesa, temveč tudi iz plastike, ratana in palet. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da se že pred nakupom dobro pozanimate o njihovih lastnostih.

Leseno vrtno pohištvo

Na splošno velja, da izdelki iz lesa izgledajo zelo privlačno, saj je zanje značilen naraven izgled. Posledično se odlično podajo zunanjim prostorom, saj se na nek način zlijejo z okolico. Če so dobro izdelani in če poskrbimo za ustrezno vzdrževanje, so tudi zelo odporni na različne vremenske razmere.

To pomeni, da z nakupom delujemo trajnostno, saj miz, stolov in ostalih izdelkov ne bo potrebno zamenjati vrsto let. V primeru, da si v tem času želimo spremembe, jih lahko enostavno prebarvamo. Ker jih lahko prilagodimo po svojih željah, se podajo k najrazličnejšim stilom.

Žal pa ima leseno vrtno pohištvo tudi nekaj slabosti. Pred nakupom se je potrebno zavedati, da je vzdrževanje zahtevnejše, kot pri ostalih materialih. V primeru, da je stalno izpostavljeno vremenskim razmeram, ga je potrebno po potrebi premazati z barvo ali lakom.

Če je postavljeno na prostem, lahko privabi tudi različne škodljivce, ki znajo narediti precej škode. Prav tako vas moramo opozoriti, da je vrtno pohištvo iz lesa precej težko. To sicer oteži premikanje, a mu zato niti močan veter ne pride do živega.

Leseno vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo iz ratana

Ratan je sicer lahko naravnega ali umetnega izvora, a je v obeh primerih, podobno kot les, zelo naravnega videza. Naravni ratan je sicer bolj primeren za zaprte terase, balkone ali zimske vrtove, saj ni najbolj odporen na različne vremenske razmere.

Boljša izbira je umetni ratan, ki je precej trpežnejši. V primerjavi z lesom je odpornejši na vlago, saj se ne razgradi in ne poškoduje v vlažnejšem okolju. Prav zato je zelo enostaven za vzdrževanje, saj ga lahko brez težav obrišemo z vlažno krpo.

Ker je odporen tudi na sonce in veter, velja, da je pohištvo iz njega zelo kvalitetno, zato nam bo služilo dolgo časa. Verjamemo, da vas bo omenjen material navdušil, saj je enostaven za prenašanje. Je idealna izbira za ležerno branje v senci ali martinčkanje na spomladanskem soncu.

Kot že omenjeno, je največja slabost vrtnega pohištva iz ratana slaba občutljivost na zmrzal in UV žarke. Naravni ratan namreč hitro razpoka, zato je zelo priporočljivo, da ga jeseni pokrijemo s pokrivalom in tako obvarujemo pred snegom. Prav tako je dobra odločitev, da ga ne izpostavljamo sončnim žarkom, saj lahko hitro zbledi.

Vrtno pohištvo iz palet

V zadnjem času pa je še posebej priljubljeno vrtno pohištvo iz palet, saj je izjemno prilagodljivo. Iz njega je enostavno izdelati klopi, mize, ležalnike, zofe idr. Ker ga je, tako kot ostale lesene izdelke, enostavno prebarvati, izgleda zelo estetsko, prostoru pa daje rustikalni videz.

Vas še nismo prepričali, da so palete super izbira? Zdaj vas zagotovo bomo – kupiti jih mogoče že po zelo nizki ceni! Čeprav so v primerjavi z ostalimi materiali precej ugodnejše, pa to še ne pomeni, da so manj kvalitetne.

Les, ki se uporablja za palete, je zelo trpežen, zato je kos vsem vremenskim razmeram. Odlična in v današnjem svetu zelo pomembna prednost palet je tudi to, da so okolju prijazne. Z nakupom boste pripomogli k ohranitvi okolja in zmanjšali količino odpadkov.

Največja težava tovrstnega pohištva je teža. Kosi so precej masivni, zato prestavljanje ni najenostavnejše. Prav tako se je potrebno zavedati, da so palete narejene iz lesa, kar pomeni, da so lahko na njih vidne manjše nepravilnosti

Naravni material žal ne more biti vedno popoln. Pri nakupu je potrebno biti precej pazljiv, iz katerega lesa so palete sploh izdelane. Dobra izbira je npr. borov les, ki je izjemno vzdržljiv. Svetujemo vam, da pred dokončno postavitvijo preverite vse kose, saj se lahko zgodi, da niso vse palete popolnoma enake.

 

vrtno pohištvo iz ratana

Za kateri material se odločiti?

Odgovor ni najbolj preprost, saj ima vsak svoje prednosti in slabosti. Vsaka oseba ima svojo edinstveno življenjsko situacijo. Kar je za eno osebo prednost, je za drugo lahko slabost. Pri odločitvi glede materiala je najbolj pomembno to, da bo kljuboval razmeram prostora, kamor ga boste postavili. Če opremljate vrt, se je morda najbolje odločiti za umetni ratan ali kakovostni les, medtem ko je za zimski vrt tudi naravni ratan odlična izbira. Razmislite tudi o ambientu, ki ga želite ustvariti.

Za rustikalni, a hkrati moderen videz vam zelo priporočamo izdelki iz palet. Njihova prilagodljivost je zares neverjetna, zato boste brez težav ustvarili prostor, ki bo nekaj posebnega. Ker so blazine na voljo v najrazličnejših barvah, bo prostor zasijal v vseh svoji lepoti. Bodite pozorni le, da bodo dovolj visoke in zares udobne.

Ne glede na to, za kateri material se boste odločili, smo prepričani, da boste na njem neizmerno uživali. Posedanje na svežem zraku vedno dobro dene, kajne?

 

vrtno pohištvo iz palet