steklo za zimski vrt

Steklo za zimski vrt je ključnega pomena pri gradnji

Izberite pravo steklo za letno zimski vrt

Steklo za zimski vrt je najpomembnejši del pri načrtovanju novega letno zimskega vrta. Izbira mora biti natančna in primerna vaši gradnji. Že samo ime zimski vrt pomeni, da se slednji v večini uporablja pozimi, saj je v celoti zastekljen. Steklo se poleti ob močnem soncu izjemno segreje, s tem pa tudi zimski vrt, zato je izbira stekla za zimski vrt še toliko bolj pomembna. Zimski vrt je zelo dolgo veljal kot velik strošek, saj se je po zimi preko stekla izgubljala toplota, poleti pa se je preko ogrevanega stekla segreval še celoten bivalni prostor.

Danes je gradnja letno zimskega vrta že toliko napredovala, da razlik v stroških sploh ni opaziti. Če je letno zimski vrt pravilno umeščen glede na lego vaše hiše, izdelan iz kakovostnega stekla za zimski vrt in pravilno tudi vzdrževan, so njegove slabosti le redke.

steklo za zimski vrt cena

Katero steklo izbrati pri gradnji zimskega vrta?

Letno zimski vrt s svojimi steklenimi površinami omogoča pogled v zeleno naravo in s tem optično povečuje naš bivalni prostor. Z občutkom izdelan letno zimski vrt daje topel in sproščujoč občutek. Vendar pa je pomembno tudi, da je izbira stekla za zimski vrt prava. Zimski vrt je v celoti sestavljen iz steklenih površin, ki jih podpira nosilna konstrukcija iz PVC, ALU ali lesenih profilov.

Za zasteklitev se praviloma uporablja refleksno steklo, ki omogoča različne stopnje prepustnosti sončne energije, kar imenujemo tudi faktor U. Le pravilna in kakovostna izvedba podrobnosti prepreči nastajanje toplotnih mostov in s tem nezaželeno kondenzacijo oz. rosenje stekel. Pravilna izbira stekel za zimski vrt zagotavlja trajno, energijsko varčno in prijetno bivanje.

Izbirate lahko med PVC, ALU in lesenimi profili oken:

Za okna za bivalni zimski vrt lahko izbirate tri vrste oken, in sicer PVC okna, lesena okna in ALU okna. PVC okna predstavljajo najcenejšo možnost z dobrim faktorjem U, torej toplotno prevodnostjo in široko paleto barv ter dekorjev. PVC lahko kombinirate  tudi z aluminijastimi maskami. Naslednja možnost so leseni profili. Les sicer podaja najbolj topel in sproščujoč občutek, a je vzdrževanje lesenih površin zahtevno.

Tretja možnost so stekla za zimski vrt z ALU profili. Največkrat jih lahko dobite v kombinaciji z aluminijastimi maskami. ALU okna pridejo v poštev pri domači uporabi z veliko nosilnostjo. Za objekte, kjer se okna pogosto odpirajo in tudi pri dimenzijsko večjih oknih, svetujemo izbiro ALU oken.

Vsak izmed naštetih tipov oken za zimski vrt ima svoje prednosti in slabosti, ki pa so odvisne tudi od namena uporabe. Les je naraven, a potrebuje precej vzdrževanja. Z vzdrževanjem plastičnih in aluminijastih profilov bomo imeli manj dela. Vendar je aluminij slab izolator. Sodobni aluminijasti profili že imajo prekinjene toplotne mostove, ki dvigujejo izolativne stopnje aluminija na višjo raven, vendar so taki aluminijasti profili tudi precej dražji. Najbolj optimalen izbor je zagotovo plastičen profil, ki je dovolj stabilen in odporen, prav tako pa ne bomo imeli veliko dela z vzdrževanjem.

Priporočljivo je tudi, da se pri gradnji uporablja kaljeno steklo za zimski vrt, in sicer ne le na strešnem predelu ampak tudi v vertikalni zasteklitvi. Steklo bo namreč skozi čas podlegalo vplivom okolja in zunanjih dejavnikov, zato se lahko zgodi tudi, da steklo poči. Iz tega razloga je kaljeno steklo veliko bolj vzdržno in varno.

Senčenje in zaščita stekel sta glavnega pomena:

Za vzdrževanje in dolgoročno zaščito je izjemnega pomena tudi pravilno senčeno in zaščiteno steklo. S tem preprečimo pregrevanje steklenih površin. Najbolj okna zaščitimo z zunanjimi senčili, kot so zunanje rolete in žaluzije.

Poleg tega lahko za več senčnega prostora namestimo tudi strešne tende. Če želimo notranjost letno zimskega vrta popolnoma zasenčiti, lahko na notranji strani uporabimo tudi notranje žaluzije, roloje in pliseje, ki poleg svoje funkcije, prostor tudi estetsko popestrijo.

Pri gradnji je pomembna tudi lega:

letno zimski vrt

Ena glavnih točk pri načrtovanju letno zimskega vrta je tudi njegova lega. Ne glede na to, ali ga načrtujemo kot dodatek k že zgrajenim bivalnim prostorom, ali pa kot posamezno enoto, je pomembno, da njegova lega ne nasprotuje energijski učinkovitosti.

Iz tega razloga se priporoča, da je letno zimski vrt vedno na jugovzhodni ali jugozahodni strani. Prav tako ni priporočljivo, da je letno zimski vrt postavljen ob cesti ali v hrupnem okolju, saj moramo v tem primeru izbrati zvočno izolacijsko steklo za zimski vrt, ki pa je seveda veliko dražje od navadnega.

Cena stekel za zimski vrt:

Letno zimski vrt vam poleg dnevne osvetlitve in osončenja prostora omogoča vidni stik z okolico in vam daje občutek, da ste zunaj. Daje vam tudi učinkovito zaščito pred zunanjimi vplivi. Zato ni vseeno kakšna je kvaliteta stekla, iz katerega je zimski vrt izdelan. Pri izbiri je na prvem mestu varnost in funkcionalnost, temu pa sledi estetski videz.

Ravno cena stekel za zimski vrt pa je po navadi tista, ki odloča o kakovosti vsega omenjenega. Cene stekel za  zimski vrt so različne. Odvisno od same stopnje kakovosti in načina izdelave, postavitve in velikosti letno zimskega vrta, bi zanj lahko odšteli od 12.000 do 20.000 EUR. Pa vendar se moramo zavedati, da je ravno prava izbira stekla za zimski vrt ključni dejavnik njegove uporabnosti in učinkovitosti.