kuhinjske armature

Zidne in izvlečne kuhinjske armature za vse sloge kuhinj

Kuhinjske armature – pravilno izberite pipo za svoje pomivalno korito

Kuhinjske armature so poglaviten del vsake kuhinje, vendar je izbira široka in jih moramo pametno izbrati, da bodo kar najbolj odgovarjale našim potrebam. Ne moremo si predstavljati kuhinje brez pipe in pomivalnega korita – gre za element, ki ga v kuhinji nenehno uporabljamo, zato je pomembno, da je izdelan iz kvalitetnega materiala in funkcionalno zasnovan. Dobro je, da izberemo material, ki je enostaven za čiščenje in nezahteven za vzdrževanje.

Poleg tega se mora oblikovno in barvno ujemati z arhitekturnim stilom kuhinje. Na trgu so na voljo kuhinjske armature v prefinjenih modernih oblikah, kakor tiste bolj klasičnega in tradicionalnega videza, ki nikoli ne zastara.

Kakovostne kuhinjske armature so izdelane iz zdravju prijaznih materialov in so zdravstveno neoporečne. Izbirate lahko med pipami iz kroma, nerjavnega jekla, kompozitnih materialov in v kombinacijah materialov različnih barv. Pravilno izbrana kuhinjska armatura da kuhinji poseben pečat in jo vizualno izjemno dobro dopolni. Kuhinjske armature so lahko elegantnega videza, ki pristaja tako moderni kot klasični kuhinji.

Pri izbiri pa je pomembna tudi praktičnost – če boste v pomivalnem koritu prali večjo posodo, mora biti armatura taka, da jo lahko z lahkoto premikate in vas ne sme ovirati pri delu.

zidne kuhinjske armature

Kuhinjske armature – izvlečne, zidne, različnih tipov

Sodobne kuhinjske armature so na voljo v najrazličnejših izvedbah. Med najbolj funkcionalne spadajo izvlečne kuhinjske armature, ki so izdelane v skladu z najsodobnejšimi trendi. Njihova uporaba je preprosta, saj se nam pri delu ni treba prilagajati armaturi.

Samo izvlečemo podaljšani del in curek lahko približamo in usmerimo na želeno področje. Kuhinjska pipa s prho nam bo olajšala pranje posode in pripravo hrane, v kuhinjo pa vnesla novo dimenzijo funkcionalnosti.

Zidne kuhinjske armature so široko uporabne – pogosto jih najdemo v pralnicah, javnih kuhinjah in celo garažah. Zaradi specifičnega načina montaže jih ne zasledimo tako pogosto v domačih kuhinjah, vendar si nekateri zaželijo prav takšno armaturo. Pred stoječimi armaturami imajo to prednost, da so višje nameščene, zato imamo pod pipo na voljo več prostora. Ravno zaradi tega olajšajo pranje tudi večjih predmetov, ne samo kuhinjskih pripomočkov.

Pestra izbira barv za kuhinjske armature

Na trgu obstaja ogromno različnih modelov in barv kuhinjskih pip, zato lahko vedno najdemo tisto, ki se bo najbolj ujemala s stilom naše kuhinje. Izbiramo lahko med pipami z zaobljenim ali ravnim dizajnom, ki ima bolj ostre linije. Pipe so lahko v barvi jekla, lahko pa so iz barvnega materiala – npr. črne, granitne, sive, bež, bele barve ipd.

Na voljo so tudi bolj ekstravagantni modeli armatur, ki vključujejo bolj vpadljive barve, npr. rdečo, roza, vijolično, rumeno, zeleno ipd. Te barve prinašajo svežino in naredijo poseben kontrast v kuhinji – primerne so za opremljanje sodobnih domov. Če pa iščete klasičen in čist videz, vam priporočamo barve, kot so antracit, bež, kremna, biserno bela, carbon, arctic, barva betona, zemeljske barve ipd.

Z barvo in dizajnom kuhinjske armature se lahko prilagodite rustikalnemu, minimalističnemu ali skandinavskemu slogu kuhinje. Res pa je, da se kromirane pipe ali tiste iz nerjavnega jekla podajo prav vsakemu tipu kuhinje in pomivalnega korita. Ljubiteljem ekstravagance pa priporočamo bronaste, bakrene ali celo zlate odtenke pip, ki vas bodo navdušile s svojo vpadljivostjo in s katerimi bo vaša kuhinja popolnoma v trendu.

Kako pravilno čistiti kuhinjske armature?

izvlečne kuhinjske armature

Da bi kuhinjske armature izgledale čim lepše, jih je treba pravilno čistiti in vzdrževati. Načeloma so vse kakovostne armature izdelane iz odpornih materialov, ki ne zahtevajo posebne nege. Osnovno čiščenje vključuje uporabo mehke krpe in nežne milnice. Pipo do suhega obrišite s krpo, ki naj ne bo trda. Tako se bo pipa vedno svetila in imela čudovit lesk.

Za odstranjevanje vodnega kamna priporočamo uporabo devetodstotne raztopine kisa. Odsvetujemo uporabo belil ali abrazivnih sredstev, prav tako jekleni volni in grobim gobam. Da bo vaša armatura še dolgo časa privlačna in ohranjala lep sijaj, jo redno čistite v skladu z navodili proizvajalca.

Zidne in izvlečne kuhinjske armature za vse okuse

Če povzamemo, se kuhinjske armature v grobem delijo na stenske oziroma zidne, ki so nameščene na zidu nad pomivalnim koritom, ter pultne, ki so nameščene na pomivalnem koritu. Izvlečne kuhinjske armature so posebne vrste pip, ki imajo iztegljiv del, ki omogoča lažje upravljanje vodnega curka. Kuhinjske pipe so najpogosteje izdelane iz medenine ali kroma – to so materiali, ki slovijo po dolgi življenjski dobi.

Pri izbiri armature se odločite za izdelek preverjene blagovne znamke, ki ponuja kakovostne, funkcionalne in estetske kuhinjske armature, ki vas ne bodo razočarale. S pravo izbiro kuhinjske armature in pomivalnega korita boste svoji kuhinji dali dodaten pečat in piko na i. Bodite pozorni na to, da se bo pipa ujemala tako s koritom kot s prevladujočo temo vaše kuhinje.

Ni nujno, da sta pipa in korito enake barve, saj lahko pipa barvno izstopa od bolj nevtralnega korita. Pipa in korito lahko predstavljata lep kontrast kuhinji, in sicer sta lahko svetlejša ali temnejša od kuhinje, kar pričara posebno lep učinek. Pomembno pa je izbrati tudi pravilno obliko pipe, ki se bo skladala z zasnovo kuhinje. Že s samo izbiro barve in oblike lahko vaša kuhinja torej postane bolj elegantna in estetska – prava paša za oči.